ЛОГОР СМРТИ У КАРАШЈОКУ

АНДРЕЈ СТОЈАНОВИЋ композиција за филм „Логор Смрти у Карашјоку".

АНДРЕЈ СТОЈАНОВИЋ

ПОЗНАТИ ДЕВЕТОГОДИШЊИ СРПСКИ КОМПЗИТОР АНДРЕЈ СТОЈАНОВИЋ КОМПОНОВАО МУЗИКУ ЗА ФИЛМ ЛОГОР СМРТИ У КАРАШОКУ

Филмска екипа у саставу редитеља Кјетил Палмqуист, Терје Холм, Јоерн Бое Олсен, Кнут Фловик Тхоресен и продуцент Бранко Димовић Димески реализује снимање последњих сцена за филм о страдању српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој.

Снимање реализујемо у Норвешкој са српским композитором Андрејем Стојановићем 9 година који је урадио седам композиција за филм. Једну од својих композиција посветио је српској деци коју су страдала у Норвешкој за време Другог светског рата.

Њих 120 послато је у смрт док је 32 изгубило свој живот у најгорим мукама. Гледаоци филма ће по први пут видети документа која приказују да су српски народ стражари по команди третирали као подврсту.

Такође завршетак снимања очекује се следеће недеље када ће потомци страдалих логораша посетити Норвешку и гробове својих предака по први пут после 80 година. Велику захвалност дугујемо свима коју су помагали реализацију филма.

Да дође до реализације филма помогли су Министарство Одбране Краљевине Норвешке, Амбасада Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла, професор историје и главни и одговорни уредник сајта Српска историја Ђорђе Бојанић, Градска општина Пантелеј Ниш, Прва Српска Телевизија, Дневне новине Новости и др. истиче продуцент филма Бранко Димовић Димески.

Композитор Андреј Стојановић до треће године био је глув а данас се његове композиције изводе широм света. Андреј Стојановић са непуних осам година своје композиције изводио је широм света.

Андреј Стојановић, србин, рођен у Норвешкој, до своје треће године био је потпуно глув, док га данас многи пореде са Бетовеном. Поред тога што компонује музику, он свира клавир. Андреј је за десет месеци завршио основну и средњу музичку школу.

Његови родитељи Данка и Милош Стојановић, улажу пуно труда како би омогућили Андреју адекватно напредовање. Добитник је више награда на различитим такмичења.

Своје композиције изводио је у Риму, Ослу, Лондону а како каже радује се свом наступу у Србији, преноси Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја.

Филм ће премијерно бити приказан на лето ове године у Нишу.

https://www.youtube.com/watch?v=jq5E4ZfzYk8

Редитељ - Кјетил Палмqуист   

У Норвешкој и Србији је после неколико година истраживања почело снимање филма о страдању Срба у норвешким ратним логорима током Другог светског рата. Филм би требало да угледа светлост дана следеће године када се и навршава 80 година откако су затвореници депортовани у Норвешку.

Током Другог светског рата, више од 4.000 логораша послато је из бивше Југославије у Норвешку, а према званичним подацима њих 2.398 је изгубило живот. Већина је умрла у пет логора на северу Норвешке. Један од њих је био у Карашјоку, где смо боравили неколико пута и снимили кадрове за филм.

Већ смо снимили много материјала и сведочења потомака, али и заточеника, као и очевидаца страдања српских логораша.

После снимања у Норвешкој снимање смо наставили у Србији. Материјал који смо досад прикупили оставља нам простора да уз филм размишљамо и о серијалу о страдању српских логораша у Норвешкој.

Историчар - Кнут Фловик Турасен 

  Један од највећих истраживача ове тематике норвешки историчар и пријатељ српског народа Кнут Фловик Турасен такође даје велики допринос у реализацији филма.

Продуцент- БРАНКО ДИМОВИЋ ДИМЕСКИ

Снимано је у Београду, Омољици, Сремској Митровици, Краљеву, Чачку, Горњем Милановцу, Крагујевцу, Нишу као и у неколико места на Косову и Метохији. На Космету смо снимали у Лепосавићу и у манастиру Драганац у Косовском Поморављу.

До сада смо урадили више од 40 интервјуа са сведоцима, али и са потомцима страдалих. 

Реализацију филма су помогли Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла, Савез Српских Удружења у Норвешкој, Министарсто Одбране Краљевине Норвешке, Амбасада Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Градска општина Палилула Ниш, Градска општина Панттелеј-Ниш, cајт Српска историја, Новости.