СРБИ - ИЗВОДИ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ БИТОЉСКЕ 1830-1940

Мештани некада српског села Рилева у општини Долнени у северној Македонији, и данас трпе последице због свог српског порекла. У овом крају који је познат још и као мала Шумадија, често можете срести људе са шајкачама и чути српски језик.

Међутим велики број мештана ових села се одселио у градове и изгубио је контакт са припадношћу. Комустичка власт после другог светског рата је учинила све да српски идентет нестане из ових крајева, а такав тренд траје и данас. Старина Благоја из села Рилева већ 5 година заредом пeшачи више километара да донесе воду за пиће и за одржавање личне хигијене. Сви бунари бунари последњих година су пресушили.

"Не могу да ходам тресу ми се ноге. Ако може неко да нам помогне да добијемо вода , ако не нека буде што мора, овако више не могу.прича Благоја

У селу Рилеву данас живи око 50 мештана. Водовод никада нису добили, воду су вадили из бунара, који су пресушили . Одраз овакво стања у данашњем времену и непрепознавање тамошњих власти да решава основне егзистенцијална питања људи прилепских села, се односи искључиво на вековну припадност народа српском национу.

Као доказ овој тврдњи су и црквене књиге  вековнe припадности народа српском национу.  ЕПАРХИЈЕ БИТОЉСКЕ   из 1830 године до 1940 године.

Приредио : Бранко Димовић Димески