Srpski radio „Mladost“Aarau-Švajcarska

 Pre ravno dvadeset pet (25)godina , tačnije 1. aprila 1997. godine, emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog radija kanala "K" u Arau.

Grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, već svih ovih minulilh godina radi u interesu srpske populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajuchi srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu. Redovno, svakog četvrtka , u terminu od 20 do 21 sat, na frekvenciji 94,9 megaherca, ko i putem internata na adresi:www.kanalk.ch donosimo nove informacije iz oblasti javnog i društvenog života.

Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključimo u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili smo se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakvih materijalnih nadoknada realizujemo veiki broj časova "živog" programa.

Radio "Mladost" se posebno ponosi velikim brojem gostiju, koji su učestvovali u nasim emisijama, počev od predstavnika klubova, KUD- ova, diplomata ,pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. Poseban prostor izdvajamo za decu, roditelje i profesore

Dopunske nastave na srpskom jeziku, sa željom da se ovaj važan segment obrazovanja populariše i okupi što veći broj naše dece, nauči ih maternjem jeziku i razvije ljubav prema otadzbini.

Imamo višegodišnju dobru sardnju sa Maticom njenim institucijama tako da su informacije iz otadzbine takođe deo koncepcije naših emisija. Godinama je srpskom radiju

"Mladost" iz Araua zaštitni znak najavna i odjavna špica muzičke numere "Svilen konac" i „Nizamski rastanak“

Zelim i u ovoj jubilarnoj godini da podsetim vaše uvažene čitaoce da je nas uređivački tim na samom početku rada, već naredne 1998. godine proglašen najboljim u konkurenciji 22 strane redakcije kanala "K", a bilo je i drugih mnogo važnih i značajnih nagrada u proteklom vremenu,te bi se i na ovaj način zahvailia svim onima koji su dali doprinos našem radiju, u svim prethodnim godinama kako bi naše emisije bile zanimljive, intresantne i sardzajne, kao i našum dragim slušaocima koji su bili uz nas i svojim pozitivnim pohvalama ali i kritikama doprineli da nam emisije budu što bolje i slušanije.

Prvi urednik radija„Mladost“bio je pokojni Milana Šmitran, koga se uvek sa pijetetom sećamo. Clanovi danas nase redakcije su:Danijela Glišić, Zoran Mihajlović- Hari kao i moja malenkost Anđelka Krasojević urednika koja već dvadeset godina uredjuje i vodi emisije na srpskom jeziku.

Član našeg radija je i Zoran Jovanović , koji ima zadatak za koordinaciju sa Švajcarcima. Sa pravom smatramo da posle svih ovih godina, našeg besplatnog i pregornog rada možemo zaključiti da smo čuvali i sačuvali srpsku reč na prostorima gde živi i radi veliki broj naših sunarodnika.

Pored kratkog predstvaljnja našeg radija, molba svima koji mogu da pomognu, finasiski da se radio ne ugasi jer bojim se da je enuzijazam izgubio svoju formu i jačinu koju je nekada imao, danas je malo ljudi koji želi i hoće da rade bez materijalnih nadoknada bar za putne troškove.

Anđelka Krasojević  Urednik srpskog radija Mladost“ Švajcarska