Ејвин Фалк

ЕЈВИН ФАЛК

ЗА САЈТ СЕРБВИК МАГАЗИН И СРПСКА ИСТОРИЈА ГОВОРИ НОРВЕШКИ КУВАР ЕЈВИН ФАЛК

Како је дошло до тога да ви посетите Србију?

На предлог мог пријатеља србина Бранка Димовића Димеског кренули смо у посету Србији, тачније Нишу.

С'обзиром да сте кувар шта можете посебно напоменути и какви су ваши утисци што се хране и гостопримства у Србији тиче?

Очекивања су била велика, а када смо стигли на аеродром у Београду, чекао нас је превоз који је требало да нас одвезе до јужнe Србија и град Ниш, трећи по величини град у Србији.

Путеви су били лепи, а госпођа која нас је возила није била од оне врсте која се може назвати спорим возачем. Стигли смо након скоро 3 сата вожње аутомобилом, било је добро доћи и до хладног пива. Један мој стари пријатељ ми је једном рекао;

Добар знак добро развијене цивилизације је да праве и добро пиво! Пиво које је сам пробао било је одлично и колико се сећам звало се ЈЕЛЕН. Полазна тачка за наше путовање била је да покушамо да организујемо курсеве хране и вина за Норвежане у Србији.

Узбудљиво за све уз различиту храну и различитих националности. Добро планирање посете помогло нам је , тако да смо били добро примљени у свим местима које смо посетили. Као дугогодишњи кувар, желео сам да пробам националну храну са посебним састојцима. Роштиљ се често послужује са пуно добрих зачина и добрих састојака. Српска чорба се такође не може прескочити - а тек ПУСУЉ., који је се мора пробати. Печење и колачи су такође веома важан део српске кухиње. Морао сам да пробам штрудлу.

Било је веома богата састојицима и веома доброг укуса. Због веома ограниченог времена посете сигурно нисам пробао све, али српска кухиња је вло добра по својим домаћим састојцима.

Не можемо да поредимо са префињеном француском кухињом , али је српска храна врло укусна. Посебно бих истакао добру храну и гостопримство Туристичког Савеза Србије-Ниш каи и Стамболије и Нишлијске Механе.

Била ми је част и да се придружим и постанем почасни члан Кулинариске Федерације Србије и Удружења угоститељских хотелијерско-туристичких радника НИШ-а.

Такође овом прилком захваљујем свима за сву љубазност односно свима који су ми указили срдачно гостпромство .

Кажите нам нешто о вашем ангажману на пољу туризма и приозводње вина.

Поседујем винограде у Италији /област Умбрија. Град у којем живим зове се Мосс и налази се у Норвешкој. Град је прославио 300 година постојања 2020 године.

Тада смо произвели вино поводом годишњице у знак сећања на овај догађај.Вино је наишло на одличан пријем.Вино је мешавина Санђовезеа, Мерлота и Кабернет франц-а.

Произведено око 20.000 боца! Италијани у производњи користе само италијанско грожђе.

Какву поруку можете послати у Србији када је производња вина и кулинарство у питању?

 ПРОИЗВОДЊА ВИНА

Клима у овој области је веома погодна за производњу добрих вина. Посетили смо винарију Малча код Ниша. Овде нам је представљена њихова производња вина и имали смо прилику да пробамо њихова вина .

Пробали смо црвено,розе и бела вина. Сва су имала су добар укус. Оно што може помоћи да вино изађе на велико тржиште је представљање вина на мањим и великим сајмовима вина. Набавите уговоре о специјалном увозу ресторанима и сл. у ЕУ / нордијским земљама.

У исто време, требало би да преузмете додатну стручност приликом производње вина. Размислите о летњим курсевима и представљање српских вина.

У том смислу спреман сам да помогнем.

СРБИЈА ЗЕМЉА ВИНА

Србија је позната као земља вина још од времена цара Марка Аурелија, када су засађене прве српске лозе у Фрушко-горском крају. Ипак, мало ко зна за српска вина ван Србије.

Можда је ово изазов за српску индустрију?.

Да ли имате у плану да посетите Србију у скорије време?

План презентације хране и вина у Србији одложен због, као што је свима познато, - Короне.

Онда се појавио рат у Украјини. Само ћемо морати да сачекамо и видимо шта ће се догодити.

Ускоро ће опет доћи добра времена. Видимо се...

Разговор води Бранко Димовић Димески