ЗА САЈТ СЕРБВИК МАГАЗИН И СРПСКА ИСТОРИЈА ГОВОРИ АНДРЕЈ СТОЈАНОВИЋ ДЕВЕТОГОДИШЊИ КОМПОЗИТОР И ПИЈАНИСТА

 

Композитор Андреј Стојановић до треће године био је глув а данас се његове композиције изводе шрром света. Андреј Стојановић са непуних осам година своје композиције изводио је широм света. Андреј Стојановић, србин, рођен у Норвешкој, до своје треће године био је потпуно глув, док га данас многи пореде са Бетовеном. Поред тога што компонује музику, он свира клавир. Андреј је за десет месеци завршио је основну и средњу музичку школу.

Његови родитељи Данка и Милош Стојановић улажу пуно труда како би омогућили Андреју адекватно напредовање. Добитник је више награда на различитим такмичења. Своје композиције изводио је у Риму, Ослу, Лондону а како каже радује се свом наступу у Србији. Андрејева композиција „Та мрачна, тамна шума" пратиће радњу филма Логор Смрти у Карашјоку. Филм ће премијерно бит приказан у Нишу, на лето 2022 године где се у оквиру премијере очекује се и наступ Андреја Стојановића.

 

Можеш ли нам рећи који је твој омиљени композитор и колико често изводиш његове композиције?

Мој омиљени композитор је Бетовен. Имао сам прилику да само једном изводим Бетовенова дела на јуниорском фестивалу Нарни у Италији.

Колико времена посвећујеш вежби?

Ја сам по струци композитор а то подразумева учење композиције, хармоније, анализе музичких облика, солфеђо, свирање клавира.

Немам тачно одређено време за вежбу, учење и компоновање, али углавном проводим око 3,4 сата дневно изучавајући те предмете самостално и са својим професорима.

Где си све имао прилику да изводиш твоје композиције?

Своје композиције сам изводио у Италији, у Риму и фестивал Нарни су отворили са мојом првом симфонијом, у Ослу, моје композиције редовно изводе у Лондону у The Yehudi Menjuhin school где студирам композицију.

Компоновао си музику за филм „Логор Смрти у Карашјоку".

Како се зове комопзиција И колико теби значи што твоја композиција прати овај филм?

Композиција се зове : Den mørke, kalde skogen ( Та мрачна, тамна шума). То је моја најтужнија композиција и јако ми је драго што ће бити у филму.

Ускоро очекујемо и промоцију филма у Нишу. Да ли можемо очекивати твој наступ и шта теби представља наступ пред публиком у Србији?

Надам се да ћу на лето имати наступ у Србији како би сви у Србији чули неке моје композиције.

Разгвор води Бранко Димовић Димески