’’Видовданске свечаности’’. Велико Ропотово

Наступом више културно-уметничких друштава и позоришном представом синоћ су у селу Велико Ропотово у општини Косовска Каменица званично отворене ’’Видовданске свечаности’’.

Организатори најављују бројне манифеставије у периоду од 19. до 28. јуна. Предсједник организационог одбора ’’Видовданских свечаности’’ Милован Јевтић је казао да посјетиоци ове године могу да очекују садржајан културно-уметнички програм, али и спортска дешавања. „Велики број културно-умјетничких друштава ће се представити овдашњиј публици. Вечерас ће бити одржана позоришна представа Театра 91 из Алексинца.

Што се тиче спортског дијела програма, имаћемо Видовдански крос, Видовдански вишебој, турнир у малом фудбалу, кошарци, стоном тенису“, казао је Јевтић за РТВ Ким.

Према његовим ријечима, ове године ће посебан акценат бити на најмлађима. „Мало смо се више посветили дјеци, имаћемо један дјечији спортски дан. Вечерас ће наступити почетници у фолклору.

Надам се да ће ова манифестација да прође у најбољем реду“, закључио је Јевтић У сусрет 632. Видовдану од Косовског боја Синоћна свечаност је почела интонирањем химне „’Боже правде“, да би потом локални свештеник пригодном бесједом отворио и благословио почетак манифестације. „У ишчекивању смо прославе 632. Видовдана од Косовског боја.

Циљ ових свечаности и овога почетка је највећи српски празник Видовдан и Косовски завјет, да дочекамо да прославимо Светог Цара Лазара и све косовске великомученике који су се опредијелили за вјечно и непролазно царство небеско.

То је косовски завјет – слободно опредељење за живот у Христу. Овај празник треба да прославимо онако као црква налаже, учешћем на литургији“, рекао је ропотовачки парох Александар Зафировић.

Више стотина посјетилаца окупљених у дворишту ОШ ’’Трајко Перић” уживало је сплету народних игара КУД „Симонида“ из Ранилуга и КУД „Крива Река“ из Косовске Каменице, а на крају вечери су се публици представили и гости из Бујановца.

Чланови КУД ’’Врело” из Раковца су играма из Јужне Србије задивили публику у Ропотову, преноси радио Гораждевац.

Глумци Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца извели су представу „Кабаре треће стање“.

„Видовданске свечаности“ су традиционална манифестација која се одржава већ 22 године и заузима значајно место у културном животу овог дела Косовског Поморавља.

www.serbviknews.com

Извор: ЕТОС https://etos.press/

РАНИЛУГ ОНЛИНЕ